Riccardo Muti krijgt prijs van prins Felipe

De Italiaanse dirigent Riccardo Muti heeft de prijs Prins van Asturië voor de kunst gekregen, een prestigieuze Spaanse onderscheiding die wordt uitgereikt door kroonprins Felipe.

"Riccardo Muti is een van de beste dirigenten ter wereld en brengt eer aan de klassieke traditie", vindt de jury. "Met passie en virtuositeit heeft hij de meest prestigieuze orkesten geleid".

Muti was muziekdirecteur bij het Filharmonisch Orkest van Londen, het Orkest van Philadelphia en de Scala van Milaan. Hij dirigeerde ook de filharmonische orkesten in Berlin, New York en Wenen. Momenteel leidt de 69-jarige dirigent het Symfonisch Orkest van Chicago.

De prijs Prins van Asturië wordt elk jaar uitgereikt in acht categorieën. De prijs voor de kunst is de eerste van de reeks, die onder meer ook voor sociale wetenschappen, communicatie, wetenschappelijk onderzoek, literatuur en sport uitgereikt wordt. De prijs omvat de som van 50.000 euro en een sculptuur van de Catalaanse artiest Joan Miró.