Schip evacueert 800 mensen uit Misurata

In de omsingelde Libische stad Misurata is een schip met 800 vluchtelingen vertrokken. Dat is gebeurd ondanks beschietingen van de haven door het leger van Khaddafi.

Het gaat meestal om buitenlandse gastarbeiders, maar ook om journalisten en gewonde Libiërs. Die zijn weggebracht met een schip van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Dat schip lag al enkele dagen voor de kust, maar kon pas nu Misurata binnenvaren nadat de NAVO er mijnen onschadelijk had gemaakt. Toch werd er tijdens het verblijf van het schip nog geschoten op de haven door de troepen van Khaddafi.

De IOM heeft de voorbije weken al 6.000 mensen geëvacueerd uit Misurata. Daar zouden nog altijd een duizendtal gastarbeiders vastzitten in de haven.

Misurata is de belangrijkste stad in het westen van Libië die in handen is van de opstandelingen. De stad wordt al maandenlang belegerd door de troepen van kolonel Moe'ammar al-Khaddafi, maar die slagen er niet in om de stad te heroveren. Wel beschieten ze de haven en is de humanitaire situatie in Misurata dramatisch.