Staatsveiligheid gebruikt nieuwe technieken vaak

De Staatsveiligheid heeft bij geheime operaties sinds september 2010 al meer dan 400 keer de zogenoemde bijzondere inlichtingenmethoden (BIM) gebruikt. Volgens topman Alain Winants hebben de nieuwe methodes duidelijk nut.

In september 2010 werd de nieuwe wet over de BIM van kracht. Sindsdien kan de Staatsveiligheid nieuwe technieken gebruiken om mensen te observeren en om na te gaan met wie iemand contact heeft per mail of telefonisch. Al meer dan 400 keer werden die technieken ingezet, schrijft De Tijd. Er zijn sinds september ook al 32 uitzonderlijke operaties geweest. Daarbij heeft de Staatsveiligheid zelfs de mogelijkheid om camera's in een woning te plaatsen.

"Die technieken worden steeds ingezet volgens het principe van proportionaliteit", zegt Alain Winants, topman van de Staatsveiligheid, in "De ochtend" op Radio 1. "Ook is er voorafgaande toestemming nodig van de commissie die toezicht houdt. Er is een correct evenwicht", evalueert hij de wet.

De nieuwe methodes hebben volgens Winants duidelijk hun nut bewezen. "We halen goede resultaten met de hulp van de technieken. Als we de wet eerder hadden gehad, hadden we vroeger al inlichtingen gehad, dingen die we toen niet wisten", zegt Winants.