Vanackere niet mals voor EU-topvrouw Ashton

Ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) heeft kritiek op de werkwijze van Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de Europese Unie. Haar reacties op de gebeurtenissen in de wereld zijn te traag, klinkt het.
Steven Vanackere

"Dat sommigen sneller reageren dan Ashton, is aanvaardbaar. Maar dan alleen op de voorwaarde dat ze kan bewijzen dat ze op de middellange en lange termijn werkt en op superbelangrijke thema's zoals energie. Maar dat heb ik nog niet gezien", zegt Vanackere in een interview met de franstalige krant Le Soir. Volgens hem slaagt Ashton er niet in om haar diplomatieke dienst snel en efficiënt te laten functioneren.

Tijdens het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie werd er een debat gevoerd over Europa's relaties met de strategische partners. "De analyse die de diensten van Ashton (kleine foto) hadden voorbereid, vond ik erg ontgoochelend", onthult de minister nu. "Het was een inventaris van wat al langer bekend was bij wie de wereld volgt."

Vanackere geldt nochtans als een van de verdedigers van Ashton, die vaker bekritiseerd wordt voor de weinig proactieve wijze waarop ze de Europese diplomatie leidt. Toch zegt Vanackere nu ongerust te zijn over de zwakte van haar diplomatieke dienst, die niet opkan tegen de grote lidstaten.

"We hebben altijd gewild dat de Europese Dienst voor Extern Optreden de centrale as zou zijn waarrond de lidstaten zich kunnen organiseren. Maar door het uitblijven van een centrale as die snel antwoorden biedt, analyses maakt en conclusies trekt, nemen vandaag de Duitsers en morgen de Fransen of de Britten deze rol deels op zich."

lees ook