Wellicht minder muggen door het droge weer

Als het droge weer aanhoudt, dan krijgen we de komende weken en maanden minder muggen. "Er is momenteel veel minder stilstaand water dan andere jaren om eitjes af te zetten, wat essentieel is in de voortplantingscyclus van muggen", zegt professor Patrick Grootaert.

Grootaert is een specialist inzake muggen en vliegen bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Muggen hebben stilstaand water nodig om hun eitjes in te leggen. Die ontwikkelen zich in dat water tot larven en ontpoppen nadien tot een volwassen mug. "Aangezien dakgoten, plassen, regentonnen enzovoort uitgedroogd zijn, wordt het zeer moeilijk om eitjes af te zetten. Er zijn natuurlijk altijd muggen die ergens wel water vinden, maar als het warme droge weer nog een tijdje aanhoudt, dan zullen dat er veel minder zijn dan andere jaren", zegt Grootaert.

Door de warmte ontwikkelen de muggen zich wel sneller, maar volgens Grootaert zal dat niet opwegen tegen het gebrek aan stilstaand water.

Toch is het warme droge weer niet nadelig voor alle insecten. "Integendeel, er is bijvoorbeeld een activiteit van vlinders die ik in jaren niet meer zag. Het gaat wel om gewone soorten, bijvoorbeeld koolwitjes (kleine foto) of oranjetipjes, die momenteel veelvuldig te zien zijn", aldus nog Grootaert.