"Maak precieze omstandigheden raid openbaar"

"De precieze feiten over de omstandigheden waarin Al Qaeda-leider Osama bin Laden doodgeschoten werd, moeten openbaar gemaakt worden." Dat vraagt VN-Commisaris voor de Mensenrechten Navi Pillay. Een Amerikaanse senator zegt dat intussen dat Bin Laden naar een wapen wou grijpen tijdens de raid.
Navi Pillay

"Ik blijf voorstander van het volledig openbaar maken van de precieze feiten", antwoordde Pillay op de vraag of ze tevreden was over de verklaringen van de Amerikanen. "De hele wereld heeft het recht te weten wat er juist gebeurd is", zei ze tegen enkele journalisten tijdens een bezoek aan Oslo. 

De Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder verzekerde de Senaat gisteren dat de operatie "volledig legaal en een actie van legitieme landsverdediging was", maar er blijven toch een aantal vragen onbeantwoord.

Onder meer over de bereidheid van het Amerikaanse commando om de terroristenleider levend gevangen te nemen, is er twijfel. "Indien Osama bin Laden bereid was zich over te geven, zouden we die overgave moeten hebben accepteren. Niets wees daar echter op, dus zijn dood is niet meer dan normaal", zegt Holder daarover.

"De VN veroordeelt terrorisme, maar heeft ook regels opgesteld over hoe acties tegen terreur gevoerd moet worden", stelt Pillay. "Dit moet conform de internationale wetten gebeuren. Die wetten laten geen martelingen of terechtstellingen toe."

"Bin laden wou naar wapen grijpen"

De Amerikaanse Senator Dianne Feinstein, voorzitster van de Senaatscommissie voor de Inlichtingendiensten, heeft aan nieuwszender CNN verteld dat er wapens waren in de buurt van Bin Laden, die zich op een bovenverdieping bevond tijdens de 40-minuten durende raid.

 'Hij was daar en wou naar die wapens grijpen. Je mag dat risico niet lopen", zo citeerde de  Amerikaanse zender de politica. Eerder spak CIA-baas Leon Panetta van "dreigende bewegingen" van de Al Qaeda-leider. Het bewuste commando is alweer op Amerikaanse bodem.

Pakistan: "Nog zo'n operatie is einde van samenwerking"

Pakistan is niet gelukkig met de Amerikaanse raid. Het land voelt zich te kijk gezet, omdat het niet op de hoogte werd gesteld van de operatie. Het leger dreigt er zelfs mee de samenwerking op te zeggen als er opnieuw een gelijkaardige operatie zou plaatsvinden. Er komt ook een onderzoek dat duidelijk moet maken hoe het komt dat Bin Laden niet ontdekt werd door de Pakistaanse diensten.

Intussen zijn er drie foto's gelekt door een Pakistaanse veiligheidsagent. Ze zijn bijna zeker maandag net na de inval genomen maar te gruwelijk voor publicatie. Waarschijnlijk gaat het om lijfwachten en dus niet om Osama bin Laden. Foto's van Bin Laden zullen ook niet vrijgegeven worden, zo kondigde president Barack Obama eerder al aan.