"Voor sommige militairen is het nooit goed"

Ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) ligt nog maar eens onder vuur binnen het leger. De legertop verwijt hem een houding van "après nous le déluge". De Crem vindt de kritiek onterecht.

Bij de staf van het Belgische leger circuleert een interne nota waarin ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem flink op de korrel wordt genomen, schrijft De Standaard. Volgens de legertop vallen alle noodkreten over versleten materiaal, te weinig budget en personeelsproblemen in dovemansoren bij de minister. De legerstaf verwijt hem een houding van "après nous le déluge".

"De Crem maakt het leger totaal ongeloofwaardig. Hij is zijn eigen hervormingsplan helemaal aan het ondergraven", kon De Standaard optekenen. Volgens de legertop is er onvoldoende bereidheid om te investeren, waardoor een kleiner en betrouwbaar leger, de doelstelling van het hervormingsplan, onmogelijk wordt.

De Crem vindt de kritiek op zijn beleid onterecht. Hij wijst erop dat het hervormingsplan door de regering is goedgekeurd en ook het budget groen licht kreeg. De minister noemt de interne nota ook "irrelevant" en "contraproductief", ook al komt die van de legerstaf zelf. "Volgens mij is die nota ergens op de hoek van de tafel geschreven", reageert hij in "De ochtend". "Voor sommige militairen is het nooit goed."

Onder meer de klacht dat de F-16's van het Belgische leger zelfs niet goed genoeg meer zouden zijn om te oefenen als er niet dringend in geïnvesteerd wordt, is volgens De Crem een "grote onnauwkeurigheid" in de nota. "Onze F-16's zijn de meest performante ter wereld samen met die van het Amerikaanse leger", aldus De Crem.

De Crem wijst er ook op dat de besparingen in het leger maar klein bier zijn in vergelijking met die in buitenlandse legers. Maar het hervormingsplan laat het leger wel toe om uit te voeren wat volgens De Crem de kerntaak is: de deelname aan operaties in het buitenland. "Geen hond die gelooft dat je dat met 34.000 mensen niet zou kunnen."

SP.A: "Parlementair debat"

SP.A-Kamerlid David Geerts wil dat het parlement zich over de situatie bij Defensie buigt. Geerts wijst erop dat De Crem deze week nog in de bevoegde Kamercommissie de begroting van zijn departement kwam voorstellen.

Nu uit de nota blijkt dat de stafchef van het leger grote bedenkingen heeft bij het budget, is een parlementair debat op zijn plaats, vindt Geerts. "De openlijke kritiek van de legerleiding op de minister is ongezien", zegt hij. "Dit bewijst dat de malaise in het departement zeer groot is."