Acteur Jackie Cooper is overleden

De Amerikaanse acteur Jackie Cooper is dinsdag in Los Angeles overleden. Als 9-jarige sleepte Cooper als jongste acteur ooit een Oscarnominatie in de wacht voor zijn rol in de film "Skippy" uit 1931.

Jackie Cooper begon op heel jonge leeftijd aan zijn filmcarrière. Op 9-jarige leeftijd had hij zijn eerste - en ook enige -  Oscarnominatie op zak voor zijn rol in "Skippy" in 1931. In de jaren 70 en 80 dook Cooper op als de redactiechef Perry White in de vier "Superman"-films met Christopher Reeve. Verder trad hij aan in films als "The champ" en "Treasure island" en in verschillende Broadway-shows.

Ook als regisseur oogstte Cooper succes. Zo mocht hij 2 Emmy Awards op zijn naam schrijven, onder meer voor de regie van de succesvolle televisieserie "M*A*S*H".

In 1981 publiceerde Jackie Cooper zijn memoires, onder de opmerkelijke titel "Please don't shoot my dog". De titel verwijst naar het dreigement dat zijn oom en regisseur Norman Taurog ooit uitte om hem in een scène aan het huilen te krijgen.

Cooper huwde drie keer en had vier kinderen, waarvan er al twee overleden zijn. Hij werd 88 en laat twee zonen na.