Amerika herdenkt zijn eerste astronaut Shepard

In de Verenigde Staten is een postzegel uitgebracht ter herdenking van de eerste bemande Amerikaanse ruimtevlucht. Vijftig jaar geleden werd Alan Shepard de eerste Amerikaan in de ruimte.

Op 5 mei 1961 werd Alan Shepard gelanceerd in zijn Mercury-capsule. Die maakte een "kikkersprong" van 15 minuten in de ruimte en kwam daarna neer in zee. Shepard en zijn Mercury werden daarna opgevist door een helikopter.

Shepard kwam slechts enkele weken later dan de eerste ruimtevlucht ooit, die van de Rus Joeri Gagarin. Volgens de planning van de NASA had hij zelfs de eerste mens in de ruimte kunnen zijn, maar de ingenieurs hadden de vlucht van Shepard uitgesteld om nog een aantal zaken te testen. Shepard was daar toen erg boos over.

Anders dan Gagarin, die een baan rond de Aarde maakte, had Shepard een korte sprong in de ruimte gemaakt.  Pas in februari '62 maakte John Glenn drie rondjes rond de Aarde. 

Hoe dan ook bracht Shepard met zijn vlucht Amerika weer in de race in de ruimte, nadat de Russen de spits hadden afgebeten.

Als commandant van de Apollo-14 zou Shepard in '71 bovendien nog op de maan wandelen. Hij overleed in '98.