Dolfijn Roxanne zwanger van tweeling

In het Boudewijn Seapark in Brugge is de dolfijn Roxanne zwanger van een tweeling. Daarmee haalt het Brugse park een Europese primeur. Als Roxanne twee gezonde babydolfijntjes op de wereld zou zetten, wordt dat zelfs een mondiale primeur.
Roxanne in het Boudewijn Seapark

Uit studies blijkt dat een tweelingzwangerschap bij dolfijnen zeldzaam en risicovol is. In de natuur komt bij 1 op de 500 dolfijnen een tweelingzwangerschap voor.

Maar er is een reële kans dat een van de twee ongeboren baby-dolfijntjes sterft tijdens deze zwangerschap, of zelfs allebei. De baarmoeder van een dolfijn is niet groot genoeg. Daardoor wordt in de meeste geval­len onvoldoende placenta aangemaakt.

Daarom wordt Roxannes zwanger-schap op de voet gevolgd door haar verzorgers, de dierenarts van het dolfi­narium en een internationaal team van experten. Roxannes temperatuur wordt elke dag gemeten. Minimum twee keer per week wordt een echo (kleine foto) van de tweeling genomen. In overleg met het team experten is nu al een pro­tocol uitgeschreven voor alle mogelijke scenario's tijdens en na Roxannes zwangerschap.

Momenteel verloopt alles prima. De 2 babydolfijntjes zijn elk al ongeveer 25 cm groot, en Roxanne stelt het goed. De bevalling van Roxanne is gepland voor half oktober.

Kweekprogramma

Het Boudewijn Seapark neemt al enkele jaren deel aan het EEP, het "European Endangered Species Programme". Het EEP ijvert voor de bescherming en het voortbestaan van tuimelaars.

Zo startte het dolfinarium vorig jaar met een kweekprogramma. Beachie, een mannetjesdolfijn van het Dolfinarium in het Nederlandse Harderwijk, werd in de groep geïntroduceerd. In decem­ber 2010 stelde de dierenarts in het dolfinarium door bloedafname vast dat dolfijn Roxanne zwanger is. Pas op 19 maart 2011 bleek uit een echografie dat het over een tweelingzwangerschap gaat.

Roxanne is 26 jaar en leeft al sinds 1988 in Boudewijn Seapark. Ze is zeer betrouwbaar, geduldig en een echte mama. Roxanne heeft al vier keer succesvol een jong grootgebracht. Ocean is haar jongste, geboren in het dolfinarium in 2003. Hij verblijft ook in het Brugse dolfinarium.