Drie installatiemakers kunnen Turner Prize winnen

De shortlist voor de Turner Prize 2011 is bekendgemaakt. Drie installatiekunstenaars en een schilder maken kans op de meest prestigieuze onderscheiding voor hedendaagse kunst in Groot-Brittannië. De werken worden tentoongesteld in Gateshead.

De installaties van Karla Black zijn wellicht de meest eigenzinnige werken op de shortlist. De artieste uit Glasgow creëert installaties met materialen als lippenstift, vaseline en restafval.

Martin Boyce laat zich inspireren door betonnen bomen en Hilary Lloyd verwerkt bouwterreinen in haar werk. George Shaw is genomineerd met zijn schilderijen.

De tentoonstelling met werk van de genomineerden voor de Turner Prize vindt voor het eerst in de geschiedenis van de onderscheiding niet plaats in een museum van Tate. De werken worden van 21 oktober tot en met 8 januari geëxposeerd in museum BALTIC in Gateshead in het noorden van Engeland.

De Turner Prize werd in 1984 voor het eerst uitgereikt. De onderscheiding refereert aan de grensverleggende Britse kunstenaar William Turner (1775-1851). De laureaten van de Turner Prize waren in het verleden dikwijls het onderwerp van discussie in de conservatieve kunstwereld. De onderscheiding is goed voor bijna 28.000 euro. Vorig jaar ging de prijs naar Susan Philipsz, die de jury overtuigde met een video waarin ze drie versies van een Schotse klaagzang zingt.

404 Resource at '/vrtnws/nl/error/404.sdi.html' not found: No resource found

Resource at '/vrtnws/nl/error/404.sdi.html' not found: No resource found

Cannot serve request to /vrtnws/nl/error/404.sdi.html on this server


Apache Sling