ECB laat rentevoet op 1,25 procent staan

De Europese Centrale Bank heeft -zoals verwacht- de belangrijkste Europese rentevoet op 1,25 procent laten staan. Voorzitter Jean-Claude Trichet zegt wel de opwaartse inflatierisico's van "zeer nabij" te volgen.

Vorige maand verhoogde ECB nog de rentevoet voor het eerst in bijna drie jaar, in een reactie op de stijgende inflatiedruk. Daarvoor had de rente op het historische dieptepunt van 1 procent gestaan.

In de markten werd volop gespeculeerd of de ECB een volgende renteverhoging in het vooruitzicht zou stellen, te meer omdat de inflatie in het eurogebied verder is opgelopen, tot inmiddels 2,8%.

Maar Trichet zei meteen aan het begin van zijn persconferentie dat de economische ontwikkelingen van "zeer nabij" gevolgd worden, de hint die aangeeft dat er in de komende maand nog geen hogere rente te verwachten is.

De milde boodschap blijkt te wegen op de euro. Na Trichets toespraak zakte de munt bijna 1,5 cent tot 1,47 dollar. De euro beweegt de afgelopen weken gestaag hoger, nadat de Amerikaanse centrale bankiers bij hun nulrente blijven, terwijl in Europa het beleid geleidelijk wordt aangescherpt.