Eerste Moebarak-getrouwe veroordeeld in Egypte

In Egypte is de vroegere minister van Binnenlandse Zaken Habib el-Adli (foto) veroordeeld tot twaalf jaar cel voor corruptie en belangenvermenging. Nog meer dan 20 andere ministers en zakenlui die banden hadden met het regime van ex-president Hosni Moebarak wachten op een proces.

El Adli was minister van Binnenlandse Zaken van 1997 tot februari 2011, toen het regime van Moebarak ten val kwam door het aanhoudende volksprotest. Het is de eerste keer dat een gevangenisstraf is uitgesproken tegen een hoge functionaris van het vroegere regime. El-Adli kreeg ook een boete van ruim 1,5 miljoen euro en zijn bezittingen zijn in beslag genomen.

De ex-minister, gehaat door een groot deel van de Egyptische bevolking wegens het hardhandige optreden van zijn veiligheidsdiensten, wacht nog een tweede proces af. Hij wordt ervan beschuldigd bevel tot schieten te hebben gegeven tegen betogers tijdens de revolutie. Als hij daarvoor veroordeeld wordt, riskeert hij de doodstraf. Tijdens de protesten tegen Moebarak (foto links) kwamen minstens 846 mensen om het leven.

Nog meer dan 20 andere getrouwen van de ex-president zullen binnenkort terechtstaan, bij wie onder meer de vroegere eerste minister Ahmad Nazif en de voorzitters van de twee kamers van het parlement. En ook tegen Moebarak zelf en zijn twee zonen loopt een gerechtelijke procedure.