Ingenieurs gaan voor het eerst in reactorgebouw

Voor het eerst sinds de zware aardbeving en tsunami van 11 maart zijn ingenieurs binnengegaan in een van de reactorgebouwen van de beschadigde kerncentrale van Fukushima. Bedoeling is om een ventilatiesysteem te installeren dat de radioactiviteit in het gebouw doet dalen.
Beelden binnen in reactorgebouw 1, gemaakt door een robot

Door het ventilatiesysteem zou de radioactiviteit die is vrijgekomen in het gebouw kunnen worden verminderd. Het is nodig om die stralingswaarden  te doen dalen alvorens er nieuwe koelinstallaties geplaatst kunnen worden. Het gebouw waar nu gewerkt wordt, dat van reactor 1, raakte beschadigd door explosies in de dagen na de aardbeving.

Tepco, de uitbater van de centrale, heeft bekendgemaakt dat 12 ingenieurs zullen werken in het reactorgebouw in shiften van 10 minuten. Eerder werden wel al robots ingezet om in het gebouw te filmen. Zo kon worden vastgesteld dat er geen radioactief water lekt in het reactorgebouw zelf.

In drie van de zes andere reactoren zijn er gelijkaardige problemen. Twee maanden al wordt geprobeerd om de koelingscircuits van die vier reactoren te herstellen. Tepco zei enkele weken geleden dat er drie maanden nodig zou zijn om te starten met het verlagen van de radioactiviteit en ten hoogste negen maanden voor het afkoelen van de reactoren.

Het officiële dodental van de aardbeving in Japan staat intussen op 14.785. Nog eens 10.271 mensen blijven vermist.