Laatste frontveteraan WOI overleden

In Perth, in Australië, is de laatste bekende veteraan die tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het front heeft gevochten, overleden. Claude Choules werd 110. Ondanks een 40-jarige carrière als militair haatte hij oorlog.

Claude Choules werd op 3 maart 1901 in Groot-Brittannië geboren. Toen hij zich op 15-jarige leeftijd aanmeldde bij de Britse marine loog hij over zijn leeftijd. Hij wilde zijn oudere broers bijstaan in de strijd. Choules diende op de HMS Revenge en vocht op 17-jarige leeftijd aan het front.

Choules "haatte oorlog", vertelde zijn zoon Adrian in maart ter gelegenheid van de 110e verjaardag van zijn vader. "Hij was niet geïnteresseerd in oorlog. Oorlog was voor hem een verschrikkelijke zaak. Hij zag dat puur als een opdracht, een manier om geld te verdienen."

Choules werd tijdens de oorlog ingeprent zijn Duitse tegenstanders als "monsters" te beschouwen, maar kon ze daarentegen enkel aanzien als jonge mannen, net zoals hijzelf. Ondanks zijn prestaties in beide wereldoorlogen stond Choules dan ook bekend als pacifist.

In 1926 week hij uit naar Australië, waar hij ook als militair diende. Hij bleef militair tot in 1956. Choules was de laatste levende soldaat van de zowat 70 miljoen soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog vochten. In 2009 verscheen de autobiografie "De laatste van de laatsten".

Met de dood van Choules wordt de Britse vrouw Florence Green nu als de laatste veteraan van de Eerste Wereldoorlog beschouwd. Green heeft echter nooit aan het front gevochten, maar werkte als serveerster voor de Royal Air Force. Zij werd 110 in februari.

Een Amerikaanse veteraan die even oud was als Choules, Frank Buckles, overleed eerder dit jaar. In 2009 stierven drie andere Britse veteranen: Bill Stone, Henry Allingham en Harry Patch.