Leterme: “Er komt scheidsrechter voor nucleaire rente”

Premier Yves Leterme (CD&V, kleine foto) laat verstaan dat er een scheidsrechter komt om het pingpongspel over de nucleaire rente te beslechten. Specialisten van de FOD Financiën en Energie moeten de cijfers nakijken, waarover de Nationale Bank (NBB) en energiewaakhond CREG twisten.

Die ambtenaren van de Federale Overheidsdiensten (FOD) Financiën en Energie moeten niet alleen de betwiste cijfers uit 2007, maar ook die van 2008, 2009 en 2010 bekijken.

Volgens Leterme zijn er aanwijzingen dat er over de cijfers van die jaren minder betwisting is. "Dat blijkt uit de eerste verklaringen", aldus Leterme. "Het is belangrijk om minstens drie jaar op rij te nemen, zodat we een soort afvlakking van de volatiliteit (red.: mate van beweeglijkheid) van de energieprijzen krijgen."

Daarnaast moeten de specialisten ook een voorstel uitwerken voor een duurzame heffing op de nucleaire rente, zodat de jaarlijks terugkerende discussie voor eens en voor altijd kan gevoerd worden.

Nu is er een pingpongspel aan de gang tussen de energieregulator CREG enerzijds en de NBB anderzijds. Volgens de CREG lag de nucleaire rente in discussiejaar 2007, tussen de 1,75 en de 2,28 miljard euro. Stroomproduct Electrabel en de NBB schatten de nucleaire rente veel lager in.

De nucleaire rente is de basis waarop de belasting berekend wordt die energieproducten als Electrabel en SPE-Luminus moeten betalen op de winst die ze halen uit de afgeschreven kerncentrales.