Resten mammoet gevonden in Roeselare

In een oude kleigroeve in Oekene bij Roeselare zijn bij archeologische opgravingen de resten gevonden van een mammoet, een wild paard en een wisent, een Europese bizon. Voorts zijn er ook onderdelen gevonden van werktuigen.

Het gaat om voorwerpen in been en steen die door rondtrekkende jagers gebruikt werden. De vondsten zijn zeker ouder dan 10.000 jaar, toen de mammoeten uitstierven, maar een preciese datering is er nog niet. Het gaat om een van de oudste archeologische vondsten in de provincie.

Ze zijn belangrijk omdat er tot nog toe weinig informatie was over de geschiedenis van die regio. "Grote conclusies moeten we niet meteen trekken, maar er was dus wel menselijke aanwezigheid in die tijd", zegt Jozef Goderis die bij het onderzoek betrokken is.

"We proberen nu het landschap te reconstrueren en te ontdekken welke dieren er allemaal leefden."

De vondsten dateren al van 2009 maar ze werden stilgehouden om illegale schattenjagers niet op ideeën te brengen. Begin juni zullen de vondsten tentoongesteld worden op de tentoonstelling "Watertanden" in de Galerie Blomme in Roeselare.

De regionale zender WTV heeft beelden van de vondst. U vindt ze hier.