Russische atoomijsbreker lekt radioactiviteit

In de Noordelijke IJszee is radioactiviteit ontsnapt uit een Russische atoomijsbreker. Volgens de Russische overheid bestaat er geen onmiddellijk gevaar voor een nucleaire ramp, omdat het gaat om kleine reactoren die desnoods stilgelegd en gekoeld kunnen worden.
Archieffoto: de Taimyr in zijn thuisbasis Moermansk.

Het schip "Taimyr" wordt aangedreven door kernenergie en was aan het werk aan de monding van de Jenisej-rivier. Volgens de "Barentsz Observer" werden verhoogde concentraties radioactiviteit vastgesteld in het luchtventilatiesysteem. Het is nog niet duidelijk wat er juist aan de hand is, maar waarschijnlijk is een dichting rond het reactorvat losgekomen.

Volgens het Russische agentschap voor kernenergie Rosatom gaat het om een incident van het niveau "nul" op de internationale schaal van nucleaire incidenten, wat zou betekenen dat er geen gevaar is voor de mensen aan boord of de omgeving.

Het schip zou nu op eigen kracht op weg zijn naar zijn thuisbasis Moermansk in de Barentszzee, waar het zondag of maandag verwacht wordt.