Schat aan digitale informatie bij Bin Laden

Bij de inval waarbij Al Qaedaleider Osama bin Laden is doodgeschoten, is een schat aan digitale informatie gevonden. Die informatie kan de VS helpen in de speurtocht naar andere kopstukken van Al Qaeda.

Zondagavond viel een team van de Navy Seals binnen in de woning van Osama bin Laden in de Pakistaanse stad Abottabad. Daarbij werd de terroristenleider gedood. De Amerikaanse commando's vonden in de schuilplaats van Bin Laden vijf computers, tien harde schijven en meer dan honderd opslagapparaten zoals dvd's en USB-sticks.

Volgens Amerikaanse media is de informatie van onschatbare waarde voor de inlichtingendiensten. De gegevens zullen worden gebruikt in de speurtocht naar andere leiders van Al Qaeda. "Op basis van deze data verwachten we dat we nieuwe namen kunnen toevoegen aan de lijst van terroristen", zegt de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder.

Ook raakte bekend dat Bin Laden 500 euro bij zich had. Er waren twee telefoonnummers in zijn kledij genaaid. Waarschijnlijk was hij op die manier voorbereid om te vluchten.

Gisteren besliste het Witte Huis dat de foto's van de gedode Bin Laden niet zullen worden vrijgegeven. Het beeld is "gruwelijk" en het zou in de moslimwereld en ook wereldwijd erg gevoelig liggen om de foto's openbaar te maken.