Slachtoffer uit wrak van Airbus geborgen

In de Stille Oceaan is het eerste lichaam geborgen van een persoon uit het wrak van het vliegtuig van Air France dat er bijna twee jaar geleden is neergestort. Bij die ramp kwamen 228 mensen om het leven.
Na de crash werden maar een paar brokstukken teruggevonden.

Op 1 juni 2009 stortte een Airbus A330 van Air France neer op enkele honderden kilometers voor het kust van Brazilië. Het toestel was vertrokken uit de Franse hoofdstad Parijs en was onderweg naar de Braziliaanse stad Rio en had 228 mensen aan boord. Niemand overleefde de crash.

De omstandigheden van het ongeluk zijn bijna twee jaar later nog altijd niet opgehelderd. Het toestel verdween plots van de radar. Na de ramp kwamen slechts enkele brokstukken aan het wateroppervlak, op een grote afstand van elkaar. Er werden in totaal ook een vijftigtal drijvende lichamen teruggevonden.

Pas vorige maand kon de exacte locatie van het wrak worden bepaald en startte de zoektocht naar de zwarte dozen. De eerste zwarte doos, die de vluchtgegevens registreert, werd zondag teruggevonden en maandag bovengehaald. De tweede zwarte doos, die de conversaties in de cockpit bewaart (foto links), werd dinsdag gevonden. Beide toestellen verkeren nog in goede staat, alvast van buitenaf bekeken dan toch, en worden naar Frankrijk gestuurd voor een grondig onderzoek. De zwarte dozen zijn nog het enige middel om te achterhalen wat de ramp veroorzaakt heeft.

Vandaag is dus een lichaam geborgen van een van de slachtoffers die nog in het wrak zitten dat op de zeebodem ligt, op een diepte van ongeveer 4.000 meter. Het is het eerste lichaam uit het wrak dat is bovengehaald. Het slachtoffer zat nog vastgebonden in zijn stoel. De berging is een zeer precaire operatie. Door de hoge druk en de temperatuur op 4.000 meter diepte zouden de lichamen relatief goed bewaard gebleven zijn, maar door het bovenbrengen in warmere temperaturen zet de ontbinding snel in. Van het lichaam dat nu is bovengehaald, worden DNA-stalen genomen die, net als de zwarte dozen, naar Frankrijk zullen worden overgebracht voor onderzoek en identificatiebepaling.

Er heerst nog discussie over wat met de rest van de lichamen moet gebeuren. Verschillende nabestaanden van slachtoffers hebben al laten weten dat ze er de voorkeur aan geven dat de lichamen niet worden bovengehaald en dat de site van de crash de laatste rustplek van de slachtoffers moet zijn.