Stockholmgroep bezet hoofdkwartier PS en N-VA

Om 11 uur vanmorgen hebben actievoerders van de Stockholmgroep een zitstaking gehouden in de hoofdkwartieren van politieke partijen PS en N-VA. Ze protesteerden zo tegen de politieke impasse. De betogers zijn intussen door de politie verwijderd.

Volgens het pamflet van de Stockholmgroep, de groep die via de sociaalnetwerksite Facebook opriep tot het initiatief, bezetten ze “op vreedzame en geweldloze wijze de kantoren van N-VA en PS, omdat beide partijen de democratie gijzelen door de onderhandelingen zo lang te rekken.”

“We hebben onze groep de Stockholmgroep genoemd, omdat we vinden dat er toch een soort Stockholmsyndroom optreedt bij de bevolking”, aldus spreekbuis van de actievoerders Felix De Clerck (foto midden). Hij bedoelt hiermee dat de PS en de N-VA populair blijven in de peilingen, terwijl ze het land gijzelen.

De N-VA weigerde met de actievoerders te spreken, omdat ze geen respect heeft voor wat de partij een gewelddadige actie noemt. "Als ze met ons willen praten, moeten de actievoerders maar een afspraak maken", luidt het daar. Bij de PS had de actie meer succes, volgens Knack, daar werd een delegatie ontvangen door enkele woordvoerders van de partij.

Felix De Clerck was eerder een van de drijvende krachten achter de SHAME-betoging van 23 januari. Die betoging lokte 40.000 betogers naar de hoofdstad. Zondag vindt in Brussel “De dag van de solidariteit” plaats, het langverwachte vervolg op die SHAME-betoging.