Syrische leger rolt met spierballen in Damascus

In Syrië zijn honderden soldaten een buitenwijk van de hoofdstad Damascus binnengetrokken. Volgens ooggetuigen hebben de militairen meer dan 300 mensen gearresteerd. In Deraa begint het leger zich terug te trekken.

Sinds enkele weken, toen het regime besliste om de protesten met harde hand aan te pakken, is het erg moelijk om informatie uit Syrië te verifiëren. Buitenlandse journalisten werden uit het land gezet. Andere informatiekanalen liggen bijna allemaal stil.

Vorige week maandag rolden colonnes tanks de zuidelijke stad Deraa binnen, de stad waar de betogingen begonnen. Ook in andere steden trad het leger hard op. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn al zo'n 600 burgers omgekomen door het geweld in Syrië. Het regime zou ook al duizenden opposanten hebben laten oppakken. De betogers vragen politieke hervormingen. President Bashar al-Assad is sinds 2000 aan de macht, daarvoor regeerde zijn vader al sinds 1963.

In de hoofdstad Damascus bleef het lang rustiger dan in andere steden. Maar vorige week vrijdag kwamen er in een buitenwijk duizenden demonstranten de straat op en ze zouden van plan zijn om dat nu morgen, na het vrijdaggebed, opnieuw te doen. Vanmorgen vroeg is het leger de wijk binnengetrokken. De soldaten zouden er zo'n 300 opposanten hebben opgepakt, in een poging de betogingen van morgen te verijdelen. Ook in de noordelijke stad Rasten, waar gisteren betogers op straat kwamen, zijn tanks opgerukt.

Het regime heeft wel aangekondigd dat de tanks in Deraa zich geleidelijk zullen terugtrekken en die terugtrekking is volgens journalisten van persbureau AFP ook begonnen.