Waanzinnige vlucht loopt als bij wonder goed af

Een hoogst merkwaardige vlucht van een Tupolev Tu-145 heeft als bij wonder niet tot een crash geleid. Op beelden die circuleren op YouTube is te zien hoe het vliegtuig overhelt van links naar rechts, om even later veilig en wel te landen.

Het vliegtuig werd al tien jaar niet meer gebruikt en stond eigenlijk op het punt om hersteld te worden nadat er problemen waren ontdekt. Welke problemen precies, dat waren de Russen blijkbaar vergeten, want ze maakten een testvlucht met de Tupolev om precies na te gaan wat er ook alweer scheelt aan het toestel.

De problemen ontstonden nauwelijks een minuut nadat het vliegtuig was opgestegen van het vliegveld van Chkalovsky, nabij Moskou. Door de problemen was de piloot genoodzaakt om het vliegtuig zo snel mogelijk weer op de grond te zetten, iets wat niet van een leien dakje verliep.

De tweede landingspoging bleek uiteindelijk de goede. Een half mirakel, als je de beelden bekijkt van de huiveringwekkende bewegingen die het vliegtuig maakte. De piloot van de Tupolev werd als een held onthaald, want meer dan waarschijnlijk heeft hij de dood van mensen op de grond kunnen voorkomen.

De luchtvaartautoriteiten gaan nu onderzoeken of er bepaalde regels werden overtreden en of de problemen van het toestel nog wel te herstellen zijn. Tupolev-vliegtuigen genieten geen al te beste reputatie. Sinds ze in de jaren 70 op de markt kwamen, zijn ze betrokken geraakt bij een honderdtal incidenten.

lees ook