"Al Qaeda overwoog nieuwe aanslag op 9/11"

De terreurorganisatie Al Qaeda dacht eraan om in de VS aanslagen op treinen te plegen op 11 september van dit jaar, tien jaar na de aanslagen in New York en Washington. Dat zou blijken uit documenten die bij Osama bin Laden gevonden zijn bij de raid in Pakistan.

Zondagavond werd terreurleider Osama bin Laden in de Pakistaanse stad Abottabad doodgeschoten door Amerikaanse commando's. Volgens een van zijn vrouwen had hij daar vijf jaar gewoond. Bij de inval werd een schat aan digitale informatie in beslag genomen.

Uit een deel van de informatie die de Amerikaanse inlichtingendiensten al konden analyseren, zou blijken dat Al Qaeda overwoog om aanslagen te plegen op treinen. Het idee was om bijvoorbeeld een of meerdere treinen te laten ontsporen boven een vallei. De aanslagen moesten plaatsvinden op 11 september van dit jaar, exact tien jaar na de aanslagen op de WTC-torens in New York en op het Pentagon.

De plannen waren nog erg vaag. Maar die informatie toont wel aan dat Bin Laden nog regelmatig contact had met het netwerk van terroristen.