"Griekenland stapt niet uit de eurozone"

De Griekse regering en een aantal Europese ministers van Financiën ontkennen met klem dat er plannen zouden zijn om Griekenland uit de eurozone te laten stappen. Dat had de website van het Duitse magazine Der Spiegel gemeld.

Volgens Der Spiegel Online overlegt de Eurogroep, de ministers van Financiën van de eurozone, in crisisberaad over de vraag van Griekenland om uit de euro te stappen en een eigen munt opnieuw in te voeren. Nog volgens Der Spiegel zou Athene een herschikking van de nu al meer dan 327 miljard euro schuldenberg willen. Onder meer door dat nieuws was de euro vandaag gedaald tegenover de Ameriikaanse dollar.

Vanavond heeft Jean-Claude Juncker (foto), de Luxemburgse premier en voorzitter van de Eurogroep, dat bericht in alle toonaarden ontkend. De Franse minister van Financiën Christine Lagarde spreekt over "totale fantasie" en een woordvoerder van de Duitse regering valt haar bij.

Wel zouden de ministers van Financiën overleg plegen over de crises in Griekenland en Portugal en over de opvolging van Jean-Claude Trichet als topman van de Europese Centrale Bank.

Griekse crisis blijft schaduw werpen

Hoe dan ook toont het gerucht aan dat de zenuwen in de eurozone nog altijd erg gespannen staan als het over de Griekse financiële crisis gaat.

Een jaar geleden kreeg Griekenland voor 110 miljard euro noodkredieten toegezegd van de eurozone en het Internationaal Muntofnds. Met die kredieten moest Athene in staat zijn om het bankroet af te wenden en op drie jaar tijd de overheidsfinanciën op orde te krijgen. 

Een jaar later is de dreiging nog steeds niet verdwenen. Ondanks krasse besparingsplannen blijft de Griekse regering het erg moeilijk hebben om het uit de hand gelopen begrotingstekort terug te dringen. Het land zit bovendien in een erg zware recessie en dat weegt op de overheidsinkomsten.

De laatste weken duikt steeds meer het gerucht op dat Athene om een schuldherschikking zou moeten vragen. Dat zou een zware klap betekenen voor het vertrouwen, niet enkel in Griekenland, maar in de hele eurozone. Anderzijds zou een uitstap van Griekenland uit de eurozone tot een forse terugval van de Griekse munt leiden en zou de schuldenberg tot 200% van het bruto binnenlands product kunnen stijgen, wat de crisis nog erger zou maken.

lees ook