"Minder geknoei met kilometerstanden"

Sinds een zogenoemde Car-pass verplicht is bij de verkoop van een tweedehandswagen, wordt er minder geknoeid met de kilometerstand. Dat heeft de vzw Car-pass bekendgemaakt.

Een Car-pass is een document dat de kilometergeschiedenis van een voertuig weergeeft. Het document werd een viertal jaar geleden ingevoerd. De vzw Car-pass heeft vorig jaar 750.005 van zulke certificaten afgeleverd. Het is de bedoeling dat de verkoper bij de verkoop van een tweedehandsauto aan een particulier zo'n certificaat kan voorleggen.

Car-pass stelde vorig jaar 1.393 gevallen van fraude vast. De kilometerteller werd daarbij gemiddeld zo'n 73.000 kilometer teruggedraaid. Bij het zwaarste fraudegeval werd de teller maar liefst zo'n 400.000 kilometer teruggedraaid, van 497.238 naar 94.402 kilometer.

De totale omvang van de fraude vertegenwoordigt ongeveer 4 miljoen euro. "Daarmee scoort België beduidend beter dan de vier buurlanden, waar consumenten jaarlijks voor minstens 1,5 miljard euro schade lijden", aldus Car-pass.