De LibDems krijgen klappen in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië zijn de regionale verkiezingen uitgedraaid op een grote nederlaag voor de centrumlinkse Liberaal-Democraten (LibDems). Gelijktijdig werd ook gestemd over een hervorming van het kiessysteem, maar de Britten hebben dat verworpen.
Nick Clegg (LibDems)

Gisteren werd er gestemd voor lokale raden in Engeland, en voor regionale parlementen in Schotland, Wales en Noord-Ierland. De LiberaalDemocraten van vicepremier Nick Clegg hebben zwaar verloren en zouden slechts 15% van de stemmen halen. Dat is het slechtste resultaat sinds de jaren 80. Clegg is ontgoocheld en belooft bijsturing. 

De LibDems verliezen ook de controle over enkele grote steden in het noorden van Engeland. Een ervan is Sheffield, waarvoor Clegg als afgevaardigde in het Lagerhuis zit. De Liberaaldemocraten maken al een jaar deel uit van de regering met de Conservatieven, geleid door David Cameron (kleine foto). De coalitie voerde harde besparingen door. Onder meer de collegegelden werden sterk verhoogd en dat wordt vooral Clegg kwalijk genomen. Voor de verkiezingen had hij namelijk beloofd dat die verhoging er niet zou komen. De Conservatieven houden grotendeels stand.

De oppositiepartij Labour maakt stevige winst en heeft uitzicht op een meerderheid in Wales. In Schotland verstevigt de nationalistische SNP (Scottish National Party) haar positie. Er tekent zich zelfs voor het eerst een absolute meerderheid af. Dat zou de weg openen voor een referendum over Schotse onafhankelijkheid, na 300 jaar unie binnen het Verenigd Koninkrijk. In Noord-Ierland blijven de protestantse DUP en het katholieke Sinn Féin de grootste.

Britten willen kiessysteem behouden

De Britten konden in een refererendum ook stemmen over een nieuw kiessysteem, de "Alternative Vote". In dat systeem zouden kleinere partijen beter met de grote kunnen concurreren als alternatief voor het traditionele meerderheidssysteem.

Toch stemde ongeveer 69% van de kiezers tegen dat nieuwe systeem. Ze willen een behoud van het huidige first-past-the-post-systeem, waarbij de kandidaat met de meeste stemmen in een kiesdistrict de zetel van die plaats krijgt. De stemmen voor de andere kandidaten gaan dan verloren.

De LiberaalDemocraten hadden bij de verkiezingen van vorig jaar beloofd om een referendum te houden over dat kiesyssteem. Dat is er nu gekomen, maar blijkbaar zien de meeste Britten een hervorming niet zitten.

Nick Clegg, de leider van de LibDems, is teleurgesteld, maar hij legt zich neer bij de beslissing.