Familie neergeschoten man dagvaardt Gent

De familie van een man uit Gent die werd neergeschoten bij een mislukte collocatie, heeft de stad Gent gedagvaard. Dat is een reactie op de schadevergoeding van 500.000 euro die de vier betrokken agenten van de familie eisen.

In 2009 vroeg de familie van een 66-jarige geestesgestoorde man aan de politie om hun familielid in een instelling te laten opnemen. Ze waarschuwden duidelijk voor mogelijk agressief gedrag.

Bij de collocatie liep het fout. Drie van de vier agenten raakten zwaargewond en de man in kwestie werd doodgeschoten. Waarschijnlijk waren de agenten onvoldoende voorbereid.

De vier agenten vragen een morele schadevergoeding van 500.000 euro aan de familie van de man. Dat is het deel van de schade dat niet werd betaald door de arbeidsongevallenverzekering van de stad Gent, die wel alle medische kosten heeft betaald.

Deze morgen kwam de zaak voor de rechtbank in Gent, maar de familie diende meteen ook een klacht in tegen de stad Gent en de agenten. De beide zaken zullen nu worden samengevoegd. Iedereen die betrokken is, zal moeten komen getuigen. Het vonnis wordt nu pas verwacht in 2013.