Frère voert generatiewissel door bij GBL

De holding GBL -een onderdeeel van de Bel-20-index van de beurs Euronext Brussel- krijgt binnenkort twee nieuwe gedelegeerde bestuurders. CEO Albert Frère lijkt zijn pensioen voor te bereiden.

Groep Brussel Lambert heeft de 49-jarige Gérard Lamarche uit Hoei weggehaald als financieel directeur bij de Franse energiegroep GDF Suez, met wie de Waalse financier Albert Frère goede banden heeft. Frère haalt ook zijn 40-jaruge schoonzoon Ian Gallienne binnen, die partner is bij het private equityfonds Ergon Capital.

Die twee zullen over enkele maanden gedelegeerd bestuurders worden van GBL en volgen daar de huidige toplui Gérald Frère (de zoon van ...) en Thierry De Rudder op. Die lopen beiden naar de 60 toe en worden respectievelijk voorzitter en vicevoorzitter van de raad van bestuur.

De stoelendans is dus duidelijk een generatiewissel als voorbereiding voor een mogelijk pensioen van de nu al 85-jarige Albert Frère (links). Die blijft echter als CEO een oogje in het zeil houden. 

Frère is overigens al een tijdje bezig met het stroomlijnen van de nogal ingewikkelde structuur van zijn imperium. Zo liet hij onlangs de holding NPM -een andere spilholding van de groep rond Frère- overnemen door Fingen, nog een vehikel van Frère. De NPM verdween zo van de beurs en uit de Bel-20.

De Russische poppetjes van Albert Frère

De Waalse financier Albert Frère is de rijkste Belg en wellicht een van de sluwste. Zijn financieel imperium is al decennia geleden uitgegroeid tot een kluwen van belangen in Belgische en vooral ook in Franse bedrijven. Frère heeft goede contacten over de grens en bouwde zo grote belangen op in de Franse industrie.

De structuur van het Frère doet wat denken aan Russische baboesjka's of poppen die in elkaar passen, in zijn geval gaat het dan om holdings die andere holdings bezitten.

Frère zelf bezit de groep Frère-Bourgeois en dit is voor 53% eigenaar van de holding Erbe, terwijl de bank BNP Paribas participeert voor de overige 47%. Erbe is dan weer volledig eigenaar van Fingen en die heeft onlangs de andere investeerders uit de NPM uitgekocht. Die NPM is samen met Frère-Bourgeois dan weer eigenaar van Agesca dat met de Canadesee Power Group een joint venture heeft die via de tussenstations Parjointco en Pargesa voor 50% belangen heeft in GBL.

GBL zelf participieert dan weer in Franse bedrijven zoals GDF Suez (5,2%), Pernod Ricard (9,9%), Lafarge (21,1%), oliegroep Total (4%) en Suez Environnement (7,1%). Dankzij dat cascade-effect van de holding kan Frère voor 15,452 miljard euro controleren.