Geen "USA! USA!" maar een duidelijke middelvinger

Het was een van de meest opvallende YouTubefilmpjes van deze week. Terwijl alle Amerikanen uit hun bol gingen na het nieuws dat Osama bin Laden gedood was, bleef het in een metrostel in New York muisstil. Nadat Jonathan Stokes de reizigers opriep om met hem "USA! USA!" te roepen, was een middelvinger het enige wat hij kreeg. "Ik vergeef het hen", zegt Stokes nu.

Stokes, die zelf beweert extatisch te zijn geweest na het horen van het nieuws over de dood van Bin Laden, reageerde op CNN op het metrovoorval: "In vredesnaam, als er één dag is waarop we trots mochten zijn op onze militairen en op ons land, dan was het toch wel deze dag. Het duurde nochtans een tijdje vooraleer ik doorhad dat mijn actie uiterst onaangenaam was. Mocht iemand anders het gedaan hebben, dan had ik misschien ook zo gereageerd. Ik vergeef het iedereen die in dat metrostel aanwezig was."

Op het moment van de video-opname leek Stokes niet zo vergevingsgezind : "Geeft er niemand dan "a shit" om Osama’s dood? Wees welkom bij het leger en bij iedereen die jullie beschermt terwijl je slaapt."

Op diverse nieuwswebsites wordt een verklaring gezocht voor zoveel desinteresse. Op CNN was bijvoorbeeld te horen dat "New Yorkers zelfs geen oogcontact op de metro maken en ze het haten wanneer men een camera naar hen richt." Toch hebben de meeste reacties het over het feit dat het niet gepast is te juichen met iemands dood. Wat natuurlijk in schril contrast staat met de hoerabeelden die ons uit de VS bereikten. Of lag het aan het feit dat het een maandag was en dat je mensen die naar hun werk pendelen dan zeker niet moet storen? Of, aldus een reactie, "misschien is het gevoel van patriottisme dan toch niet zo groot als onze media ons willen doen geloven?"

lees ook