Japan sluit reactoren door aardbevingsgevaar

Japan gaat drie van de zes reactoren sluiten van de kerncentrale van Hamaoka, in het centrum van het land. Hamaoka ligt aan zee, in een dichtbevolkt gebied. Volgens deskundigen is de kans groot dat de centrale de komende dertig jaar getroffen wordt door een zware aardbeving.

Na de ramp met de centrale van Fukushima had de Japanse regering een veiligheidsrapport gevraagd voor alle atoominstallaties. Volgens dat rapport is de kans op een aardbeving in Hamoaka, dat op een 120-tal kilometer van Tokio ligt, erg groot.

"De bevoegde instanties hebben aangetoond dat de kans op een beving met een kracht van 8.0 of meer in het gebied 87 procent bedraagt", zei premier Naoto Kan op een persconferentie. Er moeten eerst nieuwe veiligheidsmaatregelen genomen worden, zoals de bouw van nieuwe omwallingen, alvorens de 3 reactoren weer opgestart kunnen worden, zo meldde hij.

Het besluit van de Japanse regering komt acht weken nadat een zware aardbeving de kerncentrale van Fukushima zwaar beschadigd had. Daar gaan de herstellingswerken voort. Ingenieurs hebben in reactorgebouw 1 een ventilatiesysteem geïnstalleerd. Dat moet de radioactiviteit binnen in het gebouw doen dalen, zodat er nieuwe koelinstallaties kunnen geplaatst worden.