Kerncentrale Doel in dichtstbevolkte gebied

Met negen miljoen inwoners binnen een straal van 75 kilometer is de kerncentrale van Doel de Europese centrale die in het meest dichtbevolkte gebied ligt. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Doel wordt gevolgd door de centrale van Biblis, in de Duitse deelstaat Hessen, met 7,2 miljoen inwoners in eenzelfde straal.

Op de vijfde plaats komt de Waalse centrale van Tihange met 5,7 miljoen inwoners, gevolgd door Borssele (5,6 miljoen inwoners), net over de Nederlandse grens in Zeeuws-Vlaanderen.

"Oude reactoren"

De Bond Beter Leefmilieu (BBL) merkt op dat van de 436 commerciële kernreactoren ter wereld er negen ouder zijn dan veertig jaar. In 2015 komen daar de oudste kernreactoren van Doel en Tihange bij.

"In principe zijn alle onderdelen van een kerncentrale onderhevig aan ouderdomskwalen", aldus Sara Van Dyck (BBL). "Het probleem is dat een aantal van die ouderdomsverschijnselen ontstaan in de binnenstructuur van materialen of in delen van de reactor die moeilijk bereikbaar zijn of onder hoge straling staan, waardoor ze moeilijk te detecteren zijn."

Volgens de BBL is er bijzonder weinig ervaring met het openhouden van oudere kerncentrales. "De verlenging van de levensduur van de reactoren van Doel en Tihange tot 50 jaar, waarvoor sommige beleidsmakers nog steeds blijven pleiten, is bijgevolg als een spelletje Russische roulette: het kan goed aflopen, maar als het fout loopt, is het wel faliekant."

"Dubbele koepel"

In een reactie op het artikel zegt Electrabel, dat de centrales uitbaat, dat alle reactorgebouwen in de Belgische kerncentrales uitgerust zijn met een dubbele koepel, en dat dit op het vlak van veiligheid een unicum in Europa is.

De binnenste koepel over elk reactorgebouw is specifiek ontworpen om interne ongevallen op te vangen, de buitenste dient voor externe ongevallen.

Meest gelezen