Lage waterstanden en hoog waterverbruik

De aanhoudende droogte veroorzaakt lage waterstanden in de rivieren. Dat zegt het Waterbouwkundig Laboratorium van de Vlaamse Overheid. Door het droge en warme weer stijgt ook het waterverbruik bij de gezinnen.
Toeristen spelen in de Ourthe

Het water in de Maas staat zelfs even laag als in het erg droge voorjaar van 1976, en dat is een record voor deze tijd van het jaar. Ook in de andere grote rivieren benadert het waterpeil de laagst gemeten waarde.

Voorlopig zijn er geen problemen, maar de beheerders houden zich klaar om maatregelen te nemen mocht dat nodig zijn.

De droogte en de warmte hebben ook ons waterverbruik gevoelig doen stijgen. Dat zegt de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening. Het gemiddelde verbruik de laatste dagen ligt nu zo'n 15 tot 20 procent hoger dan het gemiddelde dagverbruik.

Droogte kan nog maanden duren"

Volgens de weerkundige dienst van de Verenigde Naties kan de uitzonderlijke droogte in Centraal- en West-Europa nog enkele weken, zelfs enkele maanden duren.

De oorzaak is een hardnekkig hogedrukgebied, iets wat in deze periode van het jaar vrij uitzonderlijk is.