Nederlandse zenders AVRO en TROS fuseren

De Nederlandse omroeporganisaties AVRO en TROS willen fuseren. Dat werd vanmiddag op een persconferentie bekendgemaakt. Beide merknamen zullen blijven bestaan. "Samen zijn we er voor iedereen", luidt het.

Het samengaan van de AVRO en TROS komt volgens de Nederlandse media als een verrassing. Eerder leek de AVRO aan te sturen op een fusie met de omroep VPRO. Die twee omroepen doen veel aan cultuur.

De voorzitters van de AVRO en de TROS gaven op een persconferentie toelichting bij hun besluit. "Wij nemen onze verantwoordelijkheid, maar willen ook invloed hebben op onze eigen toekomst. Daarom deze stap", luidde het. Er werd benadrukt dat de nieuwe AVRO-TROS er "voor iedereen is en veel mensen kan bereiken".

AVRO maakte ook bekend dat er gedwongen ontslagen zullen vallen bij de omroep. "Er zijn draconische bezuinigingen. Er zullen sowieso ontslagen vallen, met of zonder fusie", stelt Paul Smits van de Raad van Toezicht bij de AVRO.

Van 21 Nederlandse omroepen naar 8

De intentieverklaring voor de fusie kadert binnen een bezuiniging van 200 miljoen euro die de Nederlandse regering op de omroepen gerealiseerd wil zien. Het kabinet-Rutte wil de 21 Nederlandse omroepen op termijn naar 8 zenders terugbrengen. De mediawet zal in 2013 worden aangepast om de verschillende fusies mogelijk te maken.

De Nederlandse minister van Media Marja van Bijsterveldt kan zich vinden in het voornemen van de AVRO en de TROS: "Hun intentie tot fusie is absoluut een stap in de goede richting: een efficiënte en slagvaardige publieke omroep." AVRO-TROS eist in ruil voor de fusie als grootste omroep wél de meeste zendtijd.

Ook andere mogelijke fusies worden onderzocht. Zo zou de KRO willen samenwerken met de NCRV, de IKON, RKK en ZVK, de zendtijd voor kerken. Dat moet leiden tot een grote confessionele omroep. De VPRO en de EO hebben aangegeven niet met een andere omroep te willen fuseren.