Opnieuw gewelddadige confrontaties in Syrië

In Syrië is het opnieuw tot gewelddadige confrontaties gekomen tussen het leger en betogers. Die hadden een "dag van opstandigheid" aangekondigd. Duizenden mensen zijn op straat gekomen ondanks de massale aanwezigheid van leger en veiligheidsdiensten. Er is sprake van meer dan 23 doden.

Volgens activisten kwamen in de noordwestelijke provincie Idlib zo'n 3.000 mensen opdagen. Ook in de kuststad Banias protesteerden duizenden mensen. In de hoofdstad Damascus trokken na het vrijdaggebed 2.000 betogers van de buitenwijken naar het centrum van de stad. In de buurt van een moskee werd Riad Seif opgepakt, een belangrijke figuur in de oppositiebeweging.

In de stad Homs zouden 15 betogers zijn doodgeschoten door de veiligheidsdiensten. Dat zegt een groep van mensenrechtenactivisten.

Volgens diezelfde organisatie zijn er ook 6 doden gevallen in de stad Hama en er is ook sprake van  4 doden in de oostelijke stad Deir az-Zor. Het door het regime gecontroleerde persbureau SANA zegt dan weer dat er in Homs tien militairen en politiemannen zijn doodgeschoten door een gemaskerde bende. Volgens de betogers zijn er evenwel negen soldaten overgelopen naar de oppositie. Onafhankelijke journalisten worden geweerd in het land, zodus valt de informatie moeilijk te controleren

In het oosten van het land hebben duizenden Koerden betoogd. Zij vragen vooral meer politieke vrijheid. Ook in Deraa, een stad in het zuiden van het land, kwamen mensen op straat. Volgens inwoners werden telefoon en internet er platgelegd. Gisteren kondigde het regime aan dat het leger zich zou terugtrekken uit de stad, een bolwerk van het verzet, maar bewoners melden dat er nog steeds tanks in het centrum staan.

Volgens activisten proberen de veiligheidsdiensten betogingen onmogelijk te maken door het opstellen van checkpoints en het afsluiten van bepaalde zones.

Het regime van president Bashar al-Assad probeert het volksprotest met harde hand de kop in te drukken. Er zouden intussen al zowat 600 mensen gedood zijn en honderden zijn opgepakt.

EU neemt sancties tegen leden van het Syrische regime

Intussen stijgt de internationale druk op Syrië. De lidstaten van de Europese Unie zijn het eens geraakt om sancties te treffen tegen veertien leden van het regime. President Assad en zijn directe omgeving blijven echter buiten schot.

De Europese sancties omvatten een blokkering van tegoeden en een inreisverbod. De top blijft dus voorlopig buiten schot, maar de lidstaten hebben volgens een diplomaat afgesproken om "onverwijld voort te werken aan bijkomende maatregelen tegen de verantwoordelijken van de gewelddadige repressie van demonstraties, en in het bijzonder om de toevoeging aan de lijst van het hoogste niveau van het Syrische leiderschap volledig te onderzoeken".