Ouattara legt na 6 maanden eed af in Ivoorkust

In Ivoorkust heeft Alassane Ouattara de eed afgelegd als president. Bijna zes maanden geleden had hij de presidentsverkiezingen gewonnen, maar de zittende president Laurent Gbagbo weigerde te vertrekken. Dat leidde tot een bloedig conflict.
(Archieffoto)

Bij de gevechten kwamen duizenden aanhangers van beide politici om het leven. Uiteindelijk moest Gbagbo het onderspit delven. Begin april werd hij opgepakt. De ex-president, die onder huisarrest staat, is intussen ook al ondervraagd over machtsmisbruik en schendingen van de mensenrechten tijdens zijn bewind.

De ceremonie van vanmiddag in het presidentieel paleis werd bijgewoond door een aantal diplomaten, politici en stamhoofden. Ouattara legde de eed af aan de voorzitter van het Grondwetteljke Hof, Paul Yao N'Dré (kleine foto), die had in december Gbagbo uitgeroepen als winnaar van de verkiezingen, ondanks aanwijzingen van fraude.

Op 21 mei zal er in de hoofdstad Yamoussoukro een grotere plechtigheid georganiseerd worden waarop ook buitenlandse staatshoofden aanwezig zullen zijn.

Een internationale VN-commissie, die pas deze week in Ivoorkust is gerarriveerd, gaat intussen de gebeurtenissen van de voorbij maanden en dan vooral de aanvallen tegen burgers, onderzoeken.

Nu zaterdag zou ook de export van cacao weer hervat worden, meer dan drie maanden nadat die stopgezet was door de onrust in het land. Die export is erg belangrijk voor Ivoorkust, de grootste producent ter wereld.