Paarden en helikopter moeten de kust veiliger maken

De politie gaat deze zomer paarden- en helikopterpatrouilles inzetten aan de kust, dat is een van de maatregelen die minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) voorstelt om de kust veiliger te maken in de zomermaanden.

In de zomer is de politiehelikopter op de basis van Koksijde permanent te beschikking van de kustgemeentes. Met paardenpatrouilles kan de politie de duinen extra in de gaten houden en op de dijk worden agenten met mountainbikes ingezet.

Daarnaast worden de politiezones aan de kust vrijgesteld van solidariteit met collega’s in het binnenland. “Normaal moet iedere politiezone een aantal agenten beschikbaar houden voor grote evenementen als voetbalmatchen of rockfestivals”, aldus Turtelboom. “De kustgemeenten hebben tijdens de zomer zoveel werk dat ze niet aan die solidariteit moeten deelnemen.” Dat zou de werkdruk bij de agenten in de kustgemeenten aanzienlijk moeten verminderen.

Tijdens de zomermaanden vertienvoudigt de bevolking van de kustgemeenten tot 1 miljoen mensen, met een piek in de criminaliteit tot gevolg. “Als ik onze werkschema’s bekijk, stel ik vast dat de helft van de agenten tijdens het weekend aan het werk is”, aldus korpschef Joos Duchi van politiezone Middelkerke. “Voor de motorrijders is dat zelfs 75 procent.”

Duchi is tevreden met het plan van Turtelboom, zijn politiezone krijgt 5 extra agenten. Voor de volledige kust zijn er 82 extra manschappen beschikbaar.