Pakistanen op straat tegen VS en voor Bin Laden

Op verschillende plaatsen in Pakistan is betoogd tegen de VS en voor Osama bin Laden. Radicale islamitische groeperingen hadden daartoe opgeroepen, de opkomst bleef echter beperkt. In het noorden van het land zijn minstens 8 verdachte moslimmilitanten gedood bij een aanval met drones.

De Pakistanen demonstreren tegen wat ze een "schending van hun soevereniteit" en "Amerikaanse agressie" noemen. De betogingen brachten evenwel niet de massa op de been die de radicaalislamitische organisatoren verhoopt hadden. Het zou gaan om enkele duizenden demonstranten. Ze willen dat Pakistan de banden met de VS verbreekt en roepen slogans als "Dood aan Amerika!".

In Abbottabad, de plaats waar Bin Laden zondagnacht gevat en gedood werd, kwamen enkele honderden mensen op straat. Vanmorgen al brachten zowat duizend mensen in de stad Quetta hulde aan de neergeschoten Al Qaeda-leider.

Ook in enkele andere moslimlanden waren er na het vrijdaggebed kleine manifestaties van islamisten. In de Turkse stad Istanbul hielden zowat 200 betogers een speciaal begrafenisgebed voor Bin Laden (foto links). In de Filipijnse hoofdstad Manilla werd een groepje demonstranten dat naar de Amerikaanse ambassade wilde trekken, tegengehouden door de politie. En ook in Indonesië werd er betoogd tegen de VS.

Zeker 8 doden bij aanval met drone

In het noorden van Pakistan zijn minstens 8 verdachte moslimmilitanten gedood bij een aanval met drones, onbemande vliegtuigen. Die zouden in totaal acht raketten hebben afgevuurd op een boerderij in Noord-Waziristan. Dat gebied staat bekend als een bastion van extremisten. De op afstand bestuurde drones nemen al jaren opstandelingen en terroristen in het vizier. Vaak komen daarbij ook burgers om het leven.

Het gaat om de eerste interventie sinds de dood van Bin Laden. Die raid zette kwaad bloed bij de Pakistaanse overheid en deed de anti-Amerikaanse gevoelens oplaaien. Het Pakistaanse leger liet al verstaan dat "de samenwerking zal worden herzien bij een volgende unilaterale operatie die de soevereiniteit van Pakistan schaadt".

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton deed gisteren dan weer hard haar best om de gespannen verhoudingen met Pakistan te ontzenuwen. "We blijven partners", zei ze. Toch zijn er nog veel vragen in de VS over hoe het kan dat Pakistan Bin laden niet gevonden heeft.

Pakistan opent nu een onderzoek naar de eigen inlichtingendiensten over hoe het mogelijk is dat de meest gezochte man ter wereld jarenlang op het grondgebied kon verblijven. Dat de CIA Bin Laden wel kon opsporen, bespioneren en uitschakelen, is voor Pakistan vernederend.