Rechter bevestigt publicatieverbod Google

Het mediabedrijf Google mag geen foto's of artikels van Frans- en Duitstalige Belgische uitgevers op zijn websites publiceren. Dat heeft het Brusselse hof van beroep bevestigd. Het hof legt een dwangsom op van 25.000 euro per dag vertraging.

Het hof van beroep volgt daarmee de uitspraak in eerste aanleg van 13 februari 2007. Het proces draait om Google News, de website waarop Google nieuwsverhalen van verschillende onlinemedia verzamelt. De Waalse kranten vinden dat Google hen moet vergoeden voor het gebruik van hun nieuws.

Het mediabedrijf argumenteert dat het alleen maar verwijst naar de krantensites en dat het daarmee de auteursrechten niet schendt. Bovendien vindt Google dat het Amerikaans recht moet toegepast worden, omdat het de artikels van de Belgische krantenuitgevers vanuit de Verenigde Staten op zijn websites plaatst.

De rechter in eerste aanleg verwierp die argumenten, waarop Google hoger beroep aantekende. Maar het hof van beroep bevestigde het vonnis grotendeels, inclusief de dwangsom. Volgens het hof is het Belgische recht van toepassing en schendt Google het auteursrecht door zonder toestemming van de kranten links naar hun artikels te plaatsen en hun foto's over te nemen.