Regering lokt wapengekke Brazilianen uit de tent

In Brazilië gaat vandaag een nationale ontwapeningscampagne van start. De regering wil de Brazilianen ertoe aanzetten om hun wapens vrijwillig in te leveren. De campagne was al eerder gepland, maar werd versneld door de schietpartij in een school in april.

De Brazilianen staan al langer dan vandaag bekend als een wapengekke bevolking. Brazilië is momenteel ook een van de landen met het grootste aantal moorden in de wereld. Per jaar worden zo'n 50.000 mensen vermoord in het Zuid-Amerikaanse land, dat zijn er 25 op 100.000 inwoners.

De Braziliaanse regering wil het wapenbezit verminderen met een grote nationale ontwapeningscampagne. De campagne was al eerder gepland, maar werd versneld doorgevoerd door de schietpartij in een school in Rio de Janeiro (eerste foto in tekst).

Op 7 april schoot de oud-leerling Wellington Oliveira (tweede foto in tekst) 12 leerlingen tussen 12 en 15 jaar dood in een school in de wijk Realengo, in Rio de Janeiro. Toen de politie tussenbeide kwam, schoot hij zichzelf een kogel door het hoofd. De jongeman was in het bezit van een illegaal wapen.

Bij de schietpartij raakten ook meer dan 20 mensen gewond. Hoewel moorden dagdagelijkse realiteit zijn in Brazilië, was het de eerste keer dat een school het toneel was van een schietpartij.

Met de ontwapeningscampagne wil de Braziliaanse regering zoveel mogelijk wapens van de straat halen. In elke Braziliaanse stad is een plek aangeduid waar de inwoners hun - legale of illegale - wapens kunnen inleveren.

In een poging om zoveel mogelijk Brazilianen over de streep te trekken, kunnen de wapens niet alleen in politiecommissariaten ingeleverd worden, maar ook in kerken, zetels van ngo's en kantoren van de vereniging van advocaten. Op elk van die plaatsen zal wel een politieagent aanwezig zijn die de wapens in ontvangst zal nemen.

De wapens zullen ook ter plekke vernietigd worden, voor de ogen van de (voormalige) eigenaars. Op die manier wil de regering anticiperen op de kritiek dat de ingeleverde wapens te gemakkelijk de weg zouden vinden naar de zwarte markt. De eigenaars krijgen een vergoeding, maar het is niet bekend hoeveel.

"Bevolking ontwapenen geschenk voor misdadigers"

De ontwapeningscampagne wordt niet overal goed onthaald. Tegenstanders van de campagne argumenteren dat vooral de inefficiënte strijd van de politie tegen de internationale wapensmokkel en de corruptie binnen de politie en het leger het grootste probleem zijn in de strijd tegen de misdaad. De bevolking ontwapenen zou net het grootste geschenk zijn dat men de misdadigers kan geven, menen ze.

De ontwapeningscampagne is geen primeur in Brazilië. In 2005 werd al met dergelijke campagnes gestart in een poging om het toenemende drugsgeweld in Rio de Janeiro in te dijken. Volgens het Braziliaanse ministerie van Justitie werden tijdens de voorbije campagnes in totaal meer dan 1 miljoen wapens verzameld. Het ministerie hoopt tijdens de huidige campagne meer wapens te verzamelen dan tijdens alle vorige samen. De campagne loopt tot het einde van het jaar.