Samsung overklast Nokia in Europa

De Finse gsm-producent Nokia is niet langer de grootste verkoper in Europa. Nokia moest in het eerste kwartaal van dit jaar Samsung uit Zuid-Korea laten voorgaan.

Nokia is al sinds jaar en dag leider op de Europese thuismarkt, maar dus niet langer, aldus het studiebureau IDC. In de eerste drie maanden van het jaar was het marktaandeel van Samsung uit Zuid-Korea (29,3%) gestegen tot boven dat van Nokia (27,9%). Apple is derde met 9,8%.

Volgens IDC is het succes van Samsung te danken aan goed design en aan het gebruik van het besturingssysteem Android van Google.

Ook inzake smartphones moest Nokia (19,6%) de koppositie afstaan, dit keer aan de iPhone van de Amerikaanse producent uit Cupertino, Apple (20,8%). Nokia hoopt nu vooral op die markt en denkt dat de meeste gebruikers hun gsm zullen inruilen voor een smartphone. Daartoe heeft Nokia een akkoord gesloten met Microsoft om diens besturingssysteem Windows Phone 7 te gebruiken.

Wereldwijd blijft Nokia overigens koploper inzake gsm's, vooral dankzij de verkoop van goedkopere modellen in China en India.