Vlaamse private zenders verenigen zich in vzw

De Vlaamse Media Maatschappij (VMMa), SBS Belgium, Roularta, Concentra en MTV Networks Belgium hebben formeel de Private Omroep Federatie (POF) opgericht. Die zal de belangen van de Vlaamse commerciële zenders verdedigen.

De samenwerking tussen de commerciële zenders bestond al enkele jaren, maar werd nooit officieel gemaakt. Voor het eerst worden VTM, 2BE, Vitaya, JIM, VtmKzoom, VT4, Vijftv, TMF, MTV, Nickelodeon, Kanaal Z en Acht samengebracht in een gemeenschappelijke vereniging. Eerste voorzitter wordt Ernest Bujok, directeur Audiovisuele Media van Concentra.

Hij benadrukt dat de commerciële autonomie van de private zenders op elk moment gewaarborgd blijft. "We blijven uiteraard concurrenten van elkaar, en ongetwijfeld zullen we over veel zaken nog van mening verschillen, maar er zijn zeker ook thema's waarover we een gemeenschappelijk standpunt kunnen innemen en waarbij we met een echt gemeenschappelijke stem kunnen spreken."

De POF zal zich onder meer buigen over de mediaregulering en de verhouding tussen de private televisieomroepen en de publieke omroep en andere actoren in het medialandschap.

Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) vindt het een goed initiatief. "Het is belangrijk dat de verschillende private spelers elkaar op een gestructureerde manier kunnen ontmoeten en samen bespreken hoe ze hun gemeenschappelijke uitdagingen zullen aangaan. Voor de overheid wordt de POF alvast een belangrijke gesprekspartner," luidt het.