Witloof Bay vertrouwt op zijn routine

Voor de tweede repetitie van het Songfestival heeft de Belgische inzending Witloof Bay (foto) weinig aan haar act veranderd. Dat in tegenstelling tot de Nederlanders, die wel een aantal opvallende wijzigingen hebben uitgeprobeerd.

Witloof Bay is de enige inzending van het Songfestival die haar nummer zonder vooraf opgenomen muziek brengt. Net zoals bij de eerste repetitie heeft de a-capellagroep voor een eenvoudig optreden met weinig gimmicks gekozen. De zes groepsleden vertrouwen voorlopig vooral op hun zang en slimme choreografie om de aandacht van het publiek te trekken. Het lichtspel blijft op de achtergrond en ook aan de kleding is weinig veranderd.

"We kunnen enkel voor onszelf spreken, maar het is erg moeilijk om een mooie balans te vinden in een erg grote zaal en om jezelf behoorlijk te horen", verklaarden ze backstage bij de repetitie. En hun zang is hun troef weten ze. Daarom brachten ze op de persconferentie na de repetitie a-capellaversies van onder meer "Satellite" van Lena en "Waterloo" van Abba.

Over hun kansen op het Songfestival blijft Witloof Bay voorzichtig. "We beseffen dat we met een apart genre aantreden", klinkt het. "Daarom is het moeilijk om in te schatten hoever we in de wedstrijd zullen komen." De groep treedt als vierde op tijdens de 2e halve finale van de liedjeswedstrijd op donderdag 12 mei, vlak na de Nederlandse inzending de 3J's.

De 3J's waren kennelijk minder tevreden over hun eerste repetitie. Zij hebben hun act wel grondig veranderd met onder meer nieuwe kleding, andere lichtarrangementen en aangepaste dansroutine. "We moesten onze act veranderen en meer bewegen", zegt zanger Jan Dulles. "De eerste repetitie was meer om de monitor en het geluid te testen."