"Klimaatneutraal worden, dat is het doel"

In het domein De Schorre in Boom is het Mano Mando Festival aan de gang. Het begon vrijdag met optredens van o.a. Turntable Dubbers, Buscemi en Geht's Noch? De eerste avond werd bijgewoond door zo'n 2.500 mensen. Dit weekend verwachten de organisatoren nog veel meer volk.

Manu Mundo is een festival dat begaan is met de noord-zuidproblematiek. Het muziekfeest doet bovendien veel inspanningen om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden uit solidariteit met het zuiden.

"We doen dat bijvoorbeeld door alle benzine- en kerosinekosten die onze artiesten verbruiken te compenseren bij het Klimaatfonds, door te recycleren, door één dag met alle vrijwilligers vegetarisch te eten. We hebben contracten met elke standhouder die zorgt voor biologisch afbreekbaar materiaal", zegt programmator Frank Cuypers. "Ons doel is om klimaatneutraal te worden. Mocht dat lukken, dan zijn we een event dat aan niets of niemand schade berokkent. Daar doen we het voor".

Ook de uitgenodigde artiesten engageren zich voor een rechtvaardigere en groenere wereld. Zo bracht Buscemi vrijdag het Potverdorie-lied, een oproep om duurzaam om te gaan met voeding. De "Potverdorie, eet normaal"-campagne is een initiatief van Vredeseilanden, samen met Buscemi en de trommelaars van CLAC-percussie (foto).

Zondag hoopt het festival dan weer op veel volk voor de Klimaatsong, het lied "Laat ons een bloem" van Louis Neefs dat bewerkt werd door Klaas Delrue van Jevgeni, Izzy en Epic Lane.

Het festival wordt zondag afgesloten door The Scene, maar voor het zover is, zijn er het hele weekend lang gratis optredens van o.a. jazz-zangeres Sarah Ferri, de Britse skaband The Selecter en Yella Gypsy Queens (zaterdag) en Kapitein Winokio, Sandrine en de Malinese gitaarvirtuoos Habib Koité (zondag). Zoals elk jaar is er ook een Spaanse tent waar flamencogroepen optreden.