"Menselijke ketting tegen oprukkende tanks"

In Syrië zijn tanks in de kuststad Banias binnengerold, een van de bolwerken van het protest tegen het regime. In en rond de stad heeft het leger 6 burgers gedood, onder wie 4 vrouwen. Dat melden activisten die ter plaatse zijn.
Deze foto van triomferende soldaten in Deraa werd door het regime vrijgegeven.

Voor de kust van de stad Banias liggen marineschepen en alle communicatie met de regio is verbroken. De Syrische troepen proberen het protest nog altijd met tanks en wapens neer te slaan. Vandaag zouden 4 vrouwen zijn doodgeschoten tijdens een betoging. Gisteren zouden er 21 mensen gedood zijn.

Al zeker twee maanden is het erg onrustig in Syrië. Er wordt betoogd tegen de greep van het Baath-regime, dat sinds 1963 de plak zwaait in Syrië. President Bashar al-Assad laat evenwel geen hervormingen toe en kiest steeds meer voor geweld om het protest de kop in te drukken. Ook sijpelt zo goed als geen informatie nog het land uit.

Na twee weken zijn de tanks deze week grotendeels weggetrokken uit de zuidelijke stad Deraa, waar de protesten begonnen. "De taken van het leger zijn er volbracht", zegt het regime. De betogers benoemen de aanwezigheid van het leger als "tien dagen van slachtpartijen".

Volgens mensenrechtenorganisaties zijn de afgelopen weken meer dan 500 mensen gedood. Gisteren zijn in heel wat steden opnieuw betogingen losgebarsten na het Vrijdaggebed. De dag was uitgeroepen tot de "Dag van de Opstandigheid". Er zouden weer tientallen mensen zijn omgekomen bij gewelddadige confrontaties met het leger.

Vandaag zijn tanks binnengerold in de kuststad Banias. Ze proberen op te rukken naar de soennitische wijken van de stad. Volgens ooggetuigen probeerden de bewoners een menselijke ketting te vormen om dat te verhinderen.

De Verenigde Staten, de Europese Unie en de Verenigde Naties roepen Syrië op om het geweld meteen te beëindigen. Ze dreigen ook met sancties.