"Slettenstoeten" veroveren VS en Canada

In verschillende steden in de VS en in Canada duiken protestbewegingen van vrouwen op. Zelf hebben ze het over "slutwalks". Ze protesteren tegen het idee dat vrouwen verkrachtingen zouden uitlokken. De protestbeweging komt er na een opmerking van een agent.

In een universiteit in de Canadese stad Toronto gaf een politieagent enkele weken geleden een toespraak over veiligheid. "Men heeft me gezegd dat ik dit niet moet zeggen, maar toch: vrouwen moeten zich niet als een slet kleden als ze niet aangerand willen worden", zou hij gezegd hebben.

Boze studentes schoten in actie en organiseerden een "slutwalk", een "slettenstoet" in Toronto. Daar kwamen zo'n 3.000 mensen op straat. Vandaag is er een soortgelijke optocht in de Amerikaanse stad Boston en daar zouden ongeveer evenveel mensen komen opdagen. Ook de komende weken zijn er "slettenstoeten" in Amerikaanse steden als Tampa, Baltimore, Hamilton en Tucson.

"We moeten af van het idee dat vrouwen verkrachtingen uitlokken door de manier waarop ze zich kleden", zeggen organisatoren. "Het lijkt wel of de samenleving eerder hamert op "word niet verkracht" dan op "verkracht niet"", klinkt het boos. "We willen het woord slet opnieuw opeisen."

"De houding van de maatschappij ten aanzien van verkrachting wordt te laks. Met de "slettenstoet" willen we mensen bewust maken dat een vrouw zich niet moet schamen of niet bang moet zijn om zich mooi en sexy te kleden", zegt Siobhan Connors, de 20-jarige organisator van de "slettenstoet" in Boston van vandaag.

Overigens zijn de vrouwen op de optochten over het algemeen niet extravagant gekleed. De meesten dragen jeans.

lees ook