Europese instellingen openen de deuren

Europa en de burger: het blijft als een gearrangeerd huwelijk voelen. Toch doet de EU moeite om van dat negatieve imago af te geraken. Zo openden de Europese instellingen voor de zestiende keer hun deuren voor het brede publiek.

Elk jaar is er veel volk op de been om eens een blik achter de schermen van de Europese instellingen te werpen. De opendeurdag heeft zo'n 30.000 bezoekers gelokt. Ook het goede weer zorgde voor een grote opkomst voor "het feest van Europa", de herdenking van de Verklaring van Robert Schuman op 9 mei 1950.

Giant Euro-Karaoke

Het was een ongewoon gezicht vandaag op het Luxemburgplein in de buurt van het Europees Parlement. Ter gelegenheid van de Europese feestdag had men er een "Giant Euro-Karaoke" neergepoot: een gezellige menigte ging uit haar dak op de tonen van "I will survive" en "YMCA". Wie naar binnen ging, en dat waren 15.000 mensen, kon er zichzelf laten fotograferen achter het spreekgestoelte van de plenaire vergadering. Of aan de zijde van een kartonnen versie van Jerzy Buzek, de Poolse voorzitter van het Europees Parlement.

"Mep Europa wakker"

Vandaag was het de uitgelezen kans voor de burger om de Europarlementsleden eens aan de tand te voelen over wat zij eigenlijk doen in dat parlement. Europarlementslid voor de Open VLD Dirk Sterckx was alvast opgetogen over de "nieuwsgierigheid van groot tot klein" die er voor Europa blijft bestaan, hoewel hij toegeeft dat de EU nog een lange weg heeft af te leggen.

Een ludieke actie was er bij de sociaaldemocratische fractie van het Europees Parlement: al wie kwaad was op Europa, kon zich uitleven op een boksbal om "Europa wakker te meppen".

Ook de andere EU-instellingen kon je vandaag bezoeken. Wie geen zin had om die tocht te voet af te leggen, kon op een treintje met bestemming Schumanplein springen. Maroš Sefcovic, de sympathieke maar voor het brede publiek onbekende commissaris voor Interinstitutionele Zaken, knipte daar het lintje door om het Berlaymontgebouw voor het brede publiek te openen.

Met handen en voeten - en met een brede glimlach - probeerde hij de aanwezigen ervan te overtuigen dat ze bij de Commissie echte mensen zijn die met concrete en belangrijke zaken bezig zijn, zoals met mobiliteit, energie, consumentenbescherming en het opsporen van valse euro's. Verder kon je quizzen of zelf eens voor een dagje tolk spelen.

Balletje trappen met Van Rompuy

Ondertussen bracht Europees president Herman Van Rompuy aan de overkant van de Wetstraat een bezoekje aan het Justus Lipsiusgebouw. Daar vergadert de Raad van Ministers en vinden ook de topontmoetingen tussen de staatshoofden en regeringsleiders plaats. Ter ere van het Hongaars voorzitterschap van de EU kon je er proeven van lokale specialiteiten en genieten van traditionele volksdansen.

Hongaars international en verdediger van Anderlecht Roland Juhász wisselde zijn truitje met Van Rompuy, een fervente supporter van paars-wit. De pijnlijke nederlaag van gisteren tegen Genk lag hen duidelijk nog zwaar op de maag.

Willen maar niet kunnen

De hoge opkomst vandaag bewijst dat Europa de mensen blijft boeien. Maar hoe hard men ook probeert om de kloof tussen de burger en de instellingen te dichten, de afstand tussen de EU en de man in de straat blijft gigantisch. Dat blijkt uit de al jaren dalende opkomst voor de Europese verkiezingen. Tegelijk lijkt de brede consensus over het Europese project stilaan af te kalven. Kritische geluiden over het gebrek aan democratie binnen Europa klinken steeds luider. De Europese Unie zal daar een antwoord op moeten bieden. Het debat over een Europese kieskring staat alvast op de agenda van het Europees Parlement.

lees ook