Gaan kerncentrales in Doel toch vroeger dicht?

Minister van Energie Paul Magnette (PS) sluit niet uit dat de kerncentrales Doel 1 en Doel 2 toch dichtgaan in 2015. Dat heeft hij gezegd op een debat bij de socialistische vakbond ABVV, schrijft De Standaard. De wet op de kernuitstap zou dan gedeeltelijk worden uitgevoerd.

In 2003 bereikte de toenmalige paarsgroene regering een akkoord over de kernuitstap: in 2015 moeten de drie oudste kerncentrales van het land dicht. Dat zijn de centrales van Doel 1 en Doel 2 en die van Tihange, in de provincie Luik. Die centrales werden in 1975 in gebruik genomen, maar na 40 jaar worden kerncentrales minder veilig.

In 2008 besliste de regering-Van Rompuy dat die drie kerncentrales tien jaar langer mogen openblijven. Experts vreesden dat de energiebevoorrading in het gedrang zou komen. In ruil moest Electrabel 250 miljoen euro per jaar betalen voor het langer openhouden van de centrales, al is dat deel nog niet uitgevoerd door de politieke crisis.

Op het debat zette Magnette de deur toch op een kier voor een gedeeltelijke uitvoering van de wet op de kernuitstap. Volgens Magnette kunnen Doel 1 en Doel 2 in 2015 eventueel sluiten. Die twee kerncentrales produceren een vermogen van samen ongeveer 900 megawatt. Volgens Magnette zou er intussen voldoende niet-nucleaire vervangcapaciteit zijn om de bevoorrading niet in het gedrang te brengen. Mogelijk spelen de strengere stresstests voor kerncentrales na de kernramp in Fukushima ook een rol.

Later benadrukte de woordvoerder van Magnette wel dat het niet om een standpunt van de regering gaat en dat de verklaringen over de kerncentrales "geen officiële verklaringen" zijn.