Limburgse heidebrand is onder controle

De brandweer heeft de brand op het militaire domein van de gemeente Meeuwen-Gruitrode kunnen blussen. Die was rond de middag ontstaan. Enkele honderden hectaren bos en heide zijn afgebrand. Ook op andere plaatsen waren er vuurhaarden.

De felle wind maakte het aanvankelijk erg moeilijk om de brand onder controle te krijgen. Maar de wind zwakte af en dat vergemakkelijkte het blussen. Bijna alle brandweerkorpsen uit Limburg waren ter plaatse en er kwam ook steun uit Nederland. Het vuur was ontstaan door een brandende auto op het domein. 

Nadat de brand was opgemerkt, werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. "Alle Limburgse brandweerkorpsen die over materiaal beschikken dat op de heide of door het bos kan rijden, zijn gevraagd om dat ter ondersteuning naar hier te sturen", zei burgemeester Lode Ceyssens (CD&V). Intussen is het rampenplan opgeheven, maar de hulpdiensten blijven nog de hele nacht aanwezig om het gebied in het oog te houden.

De brand heeft enkele honderden hectaren bos en heide in de as gelegd, maar er moesten geen mensen geëvacueerd worden en er waren geen woningen bedreigd. Omdat de wind voortdurend draaide, hield de brandweer de grens met het woongebied wel goed in de gaten. "Tijdelijk zijn enkele mensen opgevangen in de sporthal, maar die kregen intussen het bericht dat ze terug naar huis mogen", zei de burgmeester.

Ook andere brandhaarden teisteren het land

In de Hoge Venen is het vuur ook weer opgeflakkerd na de grote branden van eind vorige maand. Zo'n dertigtal brandweermannen van de korpsen van Waimes, Eupen en Malmedy zijn ter plaatse. Als gevolg van de grote brand eind april smeulde het vuur op sommige plaatsen nog na. "De wind is sterk en heeft het vuur van de nasmeulende vegetatie weer aangewakkerd", legt een brandweerman uit.

Ook op de heide van Maasmechelen was er brand uitgebroken, maar die is intussen volledig onder controle en geblust. De lokale brandweer had de hulp ingeroepen van het korps van Bilzen. "Zo'n zeven tot acht hectare heide, struiken en bomen zijn afgebrand", zegt burgemeester Georges Lenssen (Open VLD). "De brandweer blijft de komende avond en nacht uiteraard waakzaam."

Door het droge weer is er verhoogd brandgevaar in de bossen en natuurgebieden. Sinds maandag was in bos- en natuurgebieden in Antwerpen en Limburg de alarmfase weer op haar hoogste punt gezet. Brandtorens werden permanent bezet en brandweer en politie hielden een oogje in het zeil.

Enkele weken geleden teisterde een hevige brand de Hoge Venen (foto). Vorige week stond ook nog een natuurpark op de Antwerpse Linkeroever in brand.