Obama eert soldaten die Bin Laden doodden

De speciale commando's die Al Qaeda-leider Osama bin Laden hebben gedood, hebben een presidentiële onderscheiding gekregen voor buitengewone moed. De soldaten kregen allemaal de onderscheiding hoogstpersoonlijk van president Barack Obama en vicepresident Joe Biden.

Obama en Biden waren voor de uitreiking speciaal naar de militaire thuisbasis van de Navy Seals afgezakt in Fort Campbell in de staat Kentucky. Obama sprak de Amerikaanse soldaten toe die net terug waren van hun missie in Afghanistan. Hij roemde hun missie als "een van de grootste militaire operaties ooit".

Voor zijn speech had Obama een persoonlijke ontmoeting met de eenheid die Osama bin Laden heeft uitgeschakeld. Van die ontmoeting zijn er geen beelden om de identiteit van de soldaten niet te onthullen. Hij zei tegen de soldaten dat "Al Qaeda onthoofd is en dat Al Qaeda uiteindelijk zal worden verslagen". Daarna kreeg het hele team de onderscheiding voor "buitengewoon moedig optreden".

Obama zei ook dat hij tevreden was over het geleverde werk. "Dankzij de ongelooflijke professionaliteit en moed van heel wat personen - intelligentie, militaire ervaring- zal de terrorist die ons land heeft geraakt op 9/11, nooit meer Amerika bedreigen."

"Ik had beloofd dat de vele doden van de aanslagen van 11 september niet vergeten zouden worden. Met de dood van Bin Laden is gerechtigheid geschied", zei Obama nog. Maar dat betekent volgens Obama niet dat het werk in Afghanistan nu is afgelopen. De strijd tegen terrorisme gaat voort, zei hij, "en we zullen die uiteindelijk winnen".